Doorheen het jaar

Van september tot juni gaan we naar de KSA…

Activiteit op zaterdag van twee tot vijf

Drie of vier keer per maand verzamelen we met iedereen op De Schakel om ons te amuseren met onze vrienden. Het enige waar onze ouders ons mee kunnen straffen is zeggen dat we zaterdag niet naar de KSA mogen. Zaterdagmiddag is heilig! Wij zijn ook de enige jeugdbeweging in Nieuwkerken die op zaterdag activiteit heeft. Tijdens de examens kan dit ook al eens op een vrijdagavond vallen. We hebben een aantal favoriete plaatsen om te spelen. We spelen op De Schakel, op 't Ster of in het Schakelbos — ook wel “de bossen van Haasdonk” genoemd. Het maakt niet uit of het regent of sneeuwt, of de zon onze huid verbrandt of we met tegenwind voetballen. Op zaterdagmiddag is het KSA en daarmee uit en wie niet komt heeft ongelijk!

KSA-weekend

Twee keer per jaar gaat elke ban op weekend. We vertrekken op vrijdagavond met auto's of met de fiets naar een onbekend lokaal om ons daar een heel weekend te gaan amuseren en het varken uit te hangen. We spelen een groot middagspel, er is een quiz, een film of een feestje op zaterdag en met wat geluk zit er een spannend nachtspel in het weekend. Het liefst nog met fakkels, een achtervolging en daarna lekkere hete soep, gemaakt door onze koks. Op weekend gaan is altijd een superleuke belevenis. Weg van onze ouders, geen huiswerk, en maandag is nog mijlenver weg. Was het maar elk weekend weekend. Op zondag moeten we spijtig genoeg naar huis, met in onze valies minstens drie onbekende sokken en heel veel propere washandjes.

Voor de oudere bannen zijn er soms speciale weekends georganiseerd door de provinciale of de nationale KSA-koepel. Denk maar aan Gamel of Joepie. Deze zijn meestal tweejaarlijks zodat iedereen ze minstens 1 keer doet.

In de zomer gaan we op kamp…

Sloeber en leeuwkeskamp (Sleeuwkeskamp?)

Vroeger heette dit kamp “sloeberkamp” maar sinds een paar jaar gaan ook de Leeuwkes mee op dit klein kamp. In 2004 zijn we voor het eerst op sloeberkamp geweest, maar het concept is hetzelfde gebleven. Begin juli zijn we weg met de Sloebers en de Leeuwkes naar een leuke locatie ergens in Vlaanderen om daar 4 of 7 dagen te gaan ravotten, in de bossen rond te lopen en spelletjes te spelen. Op het dat klein kamp heerst er altijd een heel aparte sfeer. De leiding en de koks zijn altijd een hechte groep die goed voor de leden zorgen overdag en dan 's avonds er over waken dat de kinderen flink liggen te slapen en geen nachtmerries hebben. De koks zorgen voor lekker eten voor de leden, voor die kleintjes mag het al eens iets meer zijn en 's avonds maken zij voor de leiding die moe gespeeld is nog een vijfde maaltijd. Dit is echt een onmisbare afspraak voor elke Sloeber en elk Leeuwke, en dit is ook de ideale overgang naar het groot kamp waar we in tenten slapen in plaats van in een lokaal zoals op dit kleine kamp.

Groot Kamp en bezoekdag

Het Groot kamp in de eerste helft van augustus is het absolute hoogtepunt van een KSA-jaar. Hier geldt altijd de regel: wie niet komt, heeft groot ongelijk. Alle Jongknapen, Knapen, Jonghernieuwers, Hernieuwers en leiding worden hier dan ook op verwacht. Op een groot kamp heerst immers altijd een onnavolgbare en onvergetelijke sfeer. De activiteiten zijn aangepast per ban en we kiezen altijd voor een gemeenschappelijk thema zoals piraten, ridders & jonkvrouwen, cowboys, Schotten of legerkamp. Vaste activiteiten op kamp zijn het bondsspel, de tweedaagse, de dauwtrip, het kampvuur, de durftocht, waterspelletjes, rechtendoortocht, voor de ouderen fietstochten van en naar het kamp en de omgekeerden dag, waarbij de oudste leden dan een halve dag leiding geven aan de jongere leden. Het kamp zorgt altijd voor een hoop onuitwisbare herinneringen. Hier leer je elkaar kennen zoals je vrienden echt zijn en je leert hier met elkaar omgaan, of dat nu op leuke of op minder leuke momenten is. De laatste jaren is het luxegehalte op kamp hard gestegen. We hebben frigo's in de keuken, een eigen stroomgroep, TL-lampen en tegenwoordig kunnen we er ook al op internet. Maar uiteraard zijn we nog altijd even grote varkens. We hebben een HUDO en we doen tien dagen lang dezelfde kleren aan.

De laatste dag — meestal op 15 augustus — is het bezoekdag. Iedereen die wil mag dan naar het kampterrein komen om de kampsfeer op te snuiven. Er is een wandelzoektocht, een voetbal- of frisbeematch tussen leiding en bezoekers, een bezinning, een slotformatie en een overheerlijke barbecue. De jongste leden gaan dan ook mee met hun ouders naar huis. De oudere leden vertrekken de dag erna met de fiets naar huis.

Buitenlands kamp

Sinds 1990 gaan de Hernieuwers op buitenlands kamp. Aangezien er slechts om de twee jaar een hernieuwerban is, is er ook maar om de twee jaar een buitenlands kamp. Het eerste buitenlands kamp was naar Ierland. Dat was meteen de start van een mooie traditie waar elk lid jaren reikhalzend naar uitkijkt. Het buitenlands kamp is de ultieme groepsbindende activiteit. Het is een aaneenschakeling van extreme activiteiten zoals rafting, speleologie, paintball, duiken, klimmen, paragliden,… Al deze activiteiten kosten natuurlijk geld en daarvoor moeten de Hernieuwers twee jaar sparen. Doorgaans wordt er met fuiven, een voetbaltornooi, een quiz, de dropping, een ontbijtactie en dan nog de inbreng van de ouders genoeg bij elkaar gesprokkeld om er echt een onvergetelijke belevenis van te maken. Als het groot kamp het orgelpunt is van een KSA-jaar, dan is het buitenlands kamp zeker het orgelpunt van je hele KSA-carrière!

Kampen door de jaren heen

En dan is er ook nog…

Startdag en overgang

Op de eerste zaterdag van het jaar is het altijd startdag en overgang. Zoals je al wist hebben we in de KSA verschillende bannen en wanneer je je jaren als lid van een bepaalde ban hebt doorlopen, ga je over naar een hogere ban. Dit gaat uiteraard niet zomaar. Elk lid moet eerst een proef doen om over te mogen. Toen onze KSA enkel nog door jongens bevolkt was, ging het er op zo een overgang nogal eens hard aan toe, des te mooier het moment. Favoriete overgangsrituelen waren “uitbreker”, “naald en draad” of “de tunnel waar je niet zomaar doorloopt”. Jullie weten wel wat hiermee bedoeld wordt. Nu zijn we overgeschakeld op minder pijnlijke, maar soms iets smerigere opdrachten. In de laatste jaren is het weinigen gelukt het volledig proper te houden tot aan de boterkoeken. Inderdaad, want het is startdag en dan krijgt iedereen die er dan is van ons boterkoeken en warme chocomelk. Op de startdag wordt ook het nieuwe leidingskader voorgesteld aan de leden en oefenen we ook de nieuwe jaarthema-kreet. De activiteiten daarna zijn onze wervingsactiviteiten en verwachten wij jullie met al jullie vrienden.

Ouderdropping

Elk jaar organiseren de jonghernieuwers een dropping voor ouders, vrienden en sympathisanten. Dit is een nachtelijke tocht met een lengte die varieert tussen de vijf en tien kilometer. Op deze tocht zijn een aantal controleposten voorzien om even op adem te komen, een hapje te eten of een jeneverke te drinken. Op deze controleposten moet je ook een tochttechniek oplossen die je langs de juiste weg leidt naar de volgende post. De dropping is een echte klassieker, er zijn heel wat straffe verhalen te vertellen, maar die moet u maar bij de eigenaars ontfutselen. We hebben zelfs een soort sport ontwikkeld speciaal voor op dropping, namelijk ”weirdiven” ofte haagduiken. Het is zeer amusant en volkomen onschuldig. Je neemt een redelijk lange aanloop en springt met een acrobatische beweging in een dikke haag. Dolle pret!

Vliegende Vaten Fuif

Tegenwoordig kan je al naar de KSA gaan als het nieuwe jaar nog maar net begonnen is! Om onze kas wat te spijzen organiseren wij immers samen met het jeugdhuis 't Verschil een heuse nieuwjaarsfuif, in dat ‘Verschil’ (Nieuwerkenstraat). Het speciale aan deze fuif zijn de vliegende vaten. Dit wil zeggen dat er om een bepaalde tijd een grote hoeveelheid gratis bier is, helemaal voor niets! Verder is er ook altijd drank aan democratische prijzen, de beats van wereldbefaamde DJ's, een coole lichtbrug met videowall en immens veel schoon en supertof volk. Volg onze facebookpagina om dit evenement te zien verschijnen rond het jaareinde.

Pralineslag

De vaste geldinzamelactie die we elk jaar houden is de Pralineslag. Wij gaan langs de huizen van alle Nieuwkerkse bewoners om hen een lekkere pralines aan te bieden. We hebben zeevruchten en truffels en aan zeer democratische prijzen! Het geld dat we hiermee inzamelen gaat recht naar de kas en daar wordt het bewaakt door de secretaris, die van nature zeer gierig is, en zo hoort het ook. We besteden dit geld aan ons boekje, aan knutselmateriaal, aan kampmateriaal, aan de huur van lokalen en terreinen en aan nog heel veel andere noodzakelijke dingen. We zijn elk jaar blij dat er zoveel vriendelijke mensen in ons dorp wonen die graag zulk een pralinetje van ons kopen. Smakelijk!

Frassati Feest

“Hét feest van het jaar” wordt onze Frassati Feest ook wel eens genoemd. Ooit zei eens iemand: “Kom maar af naar Frassati Feest, want daar kunt ge schranzen tot ge erbij neervalt en daarna nog op tafel dansen!” Voila, beter kan het niet gezegd worden. Het is de ideale gelegenheid om elkaar een beetje beter te leren kennen. Er is namelijk altijd een heel divers publiek aanwezig: ouders, (oud-)leiding, kinderen, vrienden en vooral Nieuwkerkenaren. De laatste jaren zijn er ook al veel meer leden die hier hun eerste danspasjes wagen, dat wijten we aan de invoering van het kindermenu. Er wordt de hele avond gegeten, er worden speeches gegeven, er wordt gedanst, gedronken, gebabbeld, genetworked, gekeken en plezier gemaakt. Er is elk jaar een stunt uitgehaald op deze avond door de Jonghernieuwers. De laatste jaren mogen we rekenen op ongeveer 150 a 200 deelnemers in het Verschil en dat vinden we fantastisch. Op onze 60 jaar viering op het dorpsplein waren er zelfs meer dan 250 personen! Bedankt.

(Jong)hernieuweractiviteiten

De Jonghernieuwers organiseren elk jaar enkele activiteiten om hun eigen kas te spijzen zodat ze op buitenlands kamp de zotste dingen kunnen doen. De laatste jaren behoorden de Ontbijtactie, Project NK (jongerenfuif) en een quiz tot het programma. Stay tuned wat het dit jaar zal zijn! Deze activiteiten worden door een ervaren team georganiseerd dus plezier gegarandeerd!

Openluchtfuif

Eind juni ziet De Schakel er helemaal anders uit dan tijdens de rest van het jaar. Het terrein staat en ligt dan vol met tenten, stellingen, hekkens, houten planken of planché, elektriciteitskabels en nog veel ander gerief. De laatste vrijdag van juni organiseren we immers onze jaarlijkse openluchtfuif, dit samen met de drie andere jeugdbewegingen op De Schakel. Op dit supercool feest komen elk jaar letterlijk duizenden fuifgangers op af. De winst van deze fuif dient voor het ondrhoud van de lokalen. Enkele realisaties mogelijk gemaakt door de openluchtfuif zijn het asfaltplein, de douches, centrale verwarming, de nieuwbouw, nieuwe ramen,… Alles wat je moet weten over deze fuif vind je op www.olf.be. Meer achtergrondinformatie over deze fuif vind je op info.olf.be.